Det sker..

Nyt Logo og nye projekter

Det summer i Styrkeriget. Post corona, post ferie og præ et turbulent efterår. Der er blevet puslet lidt i maskinrummet hos Styrkeriget.

Nyt logo

Først og fremmest har jeg fået nyt logo, som min fantastiske ex-kollega André Jensen har lavet til mig. Flere af jer har sagt, at mit gamle logo (som egentlig bare var et billede af et menneske, der hjælper et andet menneske et niveau op) fik jer til at tænke på noget religiøst. Det var jo ikke min intention. André blev bedt om af lave en logo, der viser vejen til styrkeriget. En vej med et andet mindset end det vi plejer, og med lovning på, at noget godt venter forude. I kan læse mere om det mindset her. Jeg synes selv, han er sluppet godt afsted med resultatet. Hvilke tanker og associationer sætter logoet mon igang hos jer?

Nyt Logo

Nye projekter

Dernæst sker der også noget på projektfronten. Jeg har i coronatiden fået mulighed for at gå nogle nye spændende veje, som allesammen kredser om det styrkebaserede. Projekterne har dog hver især nogle lidt andre vinkler og tilgange. Et af dem er jeg igang med her.

Forberedelser til Krimikonsulenterne

Forberedelser til Krimikonsulenterne

På billedet ser hele processen meget håndholdt ud, men i virkeligheden prøver vi at digitalisere den. Henrik Krogh fra Klods Hans for viderekommende og jeg sat os for at undersøge, hvad der sker, hvis man mikser en mordgåde med det styrkebaserede. Det er der kommet krimikonsulenterne ud af. I lyset af hvad corona har lært os om det digitale, fik vi lyst til at udfordre os selv. Det og de andre projekter kommer jeg til at fortælle meget mere om i den næste tid.

Tag mig i mesterlære!

Styrker skal tænkes vertikalt

Svend Brinkmann er stadig en højaktuel herre, og jeg har med fornøjelse læst både “Stå fast” og “Ståsteder”.

Men noget har skurret, når jeg har læst bøgerne, for Svend ligger ikke fingre imellem, når han taler om  positiv psykologi og styrkebaseret udvikling.

I hans øjne er begreberne et opfundet tidsspilde, som på en forfinet måde, kan gemme vores holdninger, og i sidste ende gøre os til en flok nikkedukker, som sidder i rundkreds, og påfører os selv unødvendige opgaver. Vi skal turde sige nej, og sige vores ærlige mening.

Nu ved jeg endelig, hvad det er, der har skurret!

For mens jeg har læst hans bog, har jeg haft en gnavende fornemmelse af, at han har ret i det, han skriver. Jeg kan sagtens genkende rundkredspædagogikken, hvor vi ikke rykker os selv nogle vegne, og skal løse unødvendige opgaver i udviklingens tegn.

Og det er netop det der sker, når styrkebaseret udvikling udføres horisontalt. 

Forudsætningen for at arbejde styrkebaseret er, at der ligger en grundantagelse om, at vi vil bruge metoden fordi vi VIL blive bedre. Både individuelt og som team. Vi skal kunne nikke ja til, at vi stræber mod et højere mål. At vi vil bevæge os vertikalt, og at vi vil gå i mesterlære hos nogle, som er bedre end os selv til noget.

Derfor nyder jeg lige nu at læse Peter Bastians bog “Mesterlære”. Han genopliver det gode gamle begreb, hvor vi stræber mod noget, og kan lære det ved at kigge de dygtigste over skuldrene. 

Det er det styrkebaseret udvikling handler om.

Styrker – Det som giver dig energi

“Tillykke med Styrkeriget” skrev en tidligere og meget værdsat kollega. “Du ved jo hvordan jeg er, Henriette. Jeg fokuserer på de 20%, hvor noget kan forbedres. Har du lyst til, at jeg læser korrektur på din hjemmeside? Betragt det som en start-up gave” 

Hvor vidunderligt! Selvfølgelig sagde jeg ja, og jeg kunne ikke være mere glad for den feedback.

 

-Den var ærlig (Jeg har set nogle slåfejl på din hjemmeside) 

-Konstruktiv (Grammatik er ikke din stærke side, Henriette, lad mig tilbyde min hjælp)

-Styrkende (Jeg ønsker det bedste resultat for din start som selvstændig) 

 

Det er lige netop i spændet mellem vores egne styrker og andres mangel på netop den styrke, at vi gennem styrkebaseret feedback, kan løfte hinanden, løfte teamet, løfte organisationen.

 

Rygklapperi?

“Det der med styrker”, sagde en bekendt til mig,”Det er da bare en gang opreklameret rygklapperi. Må vi nu ikke længere kalde en skovl for en skovl?”

Hans feedback til mit nye eventyr røg direkte under radaren for styrkebaseret feedback, men kommentaren satte sig fast, og han har jo ret i noget.

Både Svend Brinkmann samt Anders Fogh og Dennis Nørmark er inde på samme spor i bøgerne “Stå fast” og “Pseudo-arbejde”

Svend Brinkmann skriver i sin bog, at “når den positive psykologi bliver anvendt af konsulenter og coaches – eller begejstrede ledere, der har taget kortvarige kurser i “positivt lederskab” – reduceres psykologien hurtigt til et letkøbt instrument, der kan bruges til at kvæle kritik.

Og i bogen pseudo-arbejde siger Anders Fogh og Dennis Nørmark, at alt det positive og styrke-tænkningen, som har sneget sig ind på vores arbejdspladser, med tonsvis af møder og plenum-samtaler, er pseudo-arbejde som spilder mange menneskers tid.

Styrkebaseret feedback skal ikke være rygklapperi, hvor vi i plenum bekræfter hinanden i at være enige. Det skal heller ikke være et instrument til at kvæle kritik. Hvis det skal virke, må det være ærlig feedback, som er givet på en måde, så begge parter går styrket fra samtalen. At tænke styrkebaseret er på ingen måde letkøbt. Det er benhårdt arbejde, og det virker først for alvor, når det har sneget sig ind i knoglerne på hver enkelt i teamet. Men du kan starte den opadgående spiral allerede i morgen, når du møder på arbejde. Kig på din nærmeste kollega og fortæl ham/hende, hvorfor han/hun er; dygtig til sit arbejde, er en god kollega eller virkelig løste en opgave godt. Vær konkret i din feedback, f.eks: “Igår da alt koksede med vores deadline, holdt du hovedet koldt og var god til at finde ind til kernen af problemet. Det er derfor, jeg synes, at du er dygtig til dit arbejde.”

Fortæl gerne her på bloggen hvad din kollega svarede. Nogle kan ikke tage imod feedbacken og slår den hen, nogle siger tak, og andre vil give dig noget feedback tilbage. Uanset hvad, så starter du små ringe i vandet, ved at få sat fokus på der, hvor I som individer og team er rigtig stærke.

 

De første spæde skridt tages …

Her sidder jeg med sommerfugle i maven og skriver mit første blogindlæg i mit nye liv som selvstændig. Jeg om nogen burde da være stålsat sikker på, at jeg har kastet mig over det rigtige. Så hvorfor bliver jeg pludselig usikker på mit eget værd?

Jeg har arbejdet med styrkebaseret udvikling og feedback i 7 år, og jeg har aldrig tvivlet på, at jeg faktisk ved noget om det her. Hvad handler tvivlen mon om?

Det handler om kernen af styrkebaseret udvikling. Nemlig om, hvad der sker, når vi bevæger os uden for vores komfortzone og skal udføre opgaver, som vi ikke føler os kompetente til.

Med livet som selvstændig kommer regnskaber, sociale medier, markedføring, prissætning og en hel masse andre ting, som jeg endnu ikke ved noget om, muligvis ikke er kompetent til, og som måske heller ikke har min interesse.

Trivsel, motivation og talent går hånd i hånd med, at vi får lov til at dyrke det, vi er gode til. At sætte fokus på vores styrker, det vi lykkes med, og give det lov til at gro.

Det er det, jeg vil med Styrkeriget. Stille skarpt på, hvordan både medarbejder, firma og kunder kan vinde på, at vi sætter fokus på vores successer frem for vores fejl.

“If we want to learn about success, we must study it” – Marcus Buckingham

Tak, fordi du læser med.

-Henriette