“Det der med styrker”, sagde en bekendt til mig,”Det er da bare en gang opreklameret rygklapperi. Må vi nu ikke længere kalde en skovl for en skovl?”
Hans feedback til mit nye eventyr røg direkte under radaren for styrkebaseret feedback, men kommentaren satte sig fast, og han har jo ret i noget.
Både Svend Brinkmann samt Anders Fogh og Dennis Nørmark er inde på samme spor i bøgerne “Stå fast” og “Pseudo-arbejde”
Svend Brinkmann skriver i sin bog, at “når den positive psykologi bliver anvendt af konsulenter og coaches – eller begejstrede ledere, der har taget kortvarige kurser i “positivt lederskab” – reduceres psykologien hurtigt til et letkøbt instrument, der kan bruges til at kvæle kritik.
Og i bogen pseudo-arbejde siger Anders Fogh og Dennis Nørmark, at alt det positive og styrke-tænkningen, som har sneget sig ind på vores arbejdspladser, med tonsvis af møder og plenum-samtaler, er pseudo-arbejde som spilder mange menneskers tid.
Styrkebaseret feedback skal ikke være rygklapperi, hvor vi i plenum bekræfter hinanden i at være enige. Det skal heller ikke være et instrument til at kvæle kritik. Hvis det skal virke, må det være ærlig feedback, som er givet på en måde, så begge parter går styrket fra samtalen. At tænke styrkebaseret er på ingen måde letkøbt. Det er benhårdt arbejde, og det virker først for alvor, når det har sneget sig ind i knoglerne på hver enkelt i teamet. Men du kan starte den opadgående spiral allerede i morgen, når du møder på arbejde. Kig på din nærmeste kollega og fortæl ham/hende, hvorfor han/hun er; dygtig til sit arbejde, er en god kollega eller virkelig løste en opgave godt. Vær konkret i din feedback, f.eks: “Igår da alt koksede med vores deadline, holdt du hovedet koldt og var god til at finde ind til kernen af problemet. Det er derfor, jeg synes, at du er dygtig til dit arbejde.”
Fortæl gerne her på bloggen hvad din kollega svarede. Nogle kan ikke tage imod feedbacken og slår den hen, nogle siger tak, og andre vil give dig noget feedback tilbage. Uanset hvad, så starter du små ringe i vandet, ved at få sat fokus på der, hvor I som individer og team er rigtig stærke.
Rygklapperi, som kan bruges til noget
Det at rose ligger ikke til vores danske mentalitet, men …